Norsk nok.

Hvorfor blir vi utlendinger som er født og oppvokst her aldri sett som norske? Hvorfor føler vi det er OBLIGATORISK av oss å ALLTID nevne hvor foreldrene våre kommer fra bare fordi du får det ekle ansiktsuttrykket hver gang jeg sier ”jeg er norsk.” Hvorfor må jeg i det hele tatt forklare meg selv?

Var en gang jeg pleide å være stolt av å si ”jeg er norsk,” men nå føles det som om jeg lyver. Jeg er født og oppvokst her i Norge, har norsk pass, bestod norsk eksamen hvert eneste år, følger loven som hver eneste innbygger skal gjøre så hvorfor er jeg ikke norsk nok? Hva vil det si å være norsk? Blondt hår? Blåe øyner? Rødt pass? Flytende norsk? Følger loven? Hva er det som gjør dere nordmenn så annerledes fra oss? Hvorfor var det nødvendig for en random mann å spørre meg hvor jeg var fra? Og da jeg svarte ”jeg er norsk” så svarte han ”nei, det er du ikke. Jeg mener se på deg og se på meg ahha! Vi er helt forskjellige.” Hvordan skulle en 13 år gammel jente svare på dette?

Fikk kritikk her om dagen for at jeg svarte jeg er pakistaner og ikke norsk. ”Så du er født i Pakistan, men oppvokst her?” ”Eh, nei jeg er født og oppvokst i Norge.” ”Hvorfor sier du ikke at du er norsk da?” ”Godt spørsmål. Er jeg det?” ”Ja, du er født og oppvokst her så du er norsk. Liker du ikke Norge eller? Ahahah” Fortell meg hvorfor jeg får kritikk uansett hva svaret mitt er? Drittlei.

Spørsmålet som fortsatt ikke er besvart og vil heller aldri bli besvart er ‘er jeg norsk nok?’ Sånn som jeg ser det så er det to måter å svare på dette spørsmålet på. Du har enten norsk statsborgerskap eller snakker flytende norsk, eller så er du såpass integrert (and then I mean like kulturelt, sosialt, språklig og økonomisk) at du glemmer din originale identitet. 

Du tenker sikkert ‘hvordan kan det å snakke flytende norsk gjøre meg til norsk?’ Sant, men husk at kommunikasjon is key. Kan man et felles språk flytende så er det ikke lenger vanskelig å integrere seg. For meg er ikke språk noe som bekymrer meg i det hele tatt. Jeg tenker og snakker ganske ”norskt” for å være helt ærlig. Mine fleste normer, tanker og forståelser er påvirket av min norske oppvekst. Tbh, for me it’s really important å delta på 17. mai og synge julesanger fordi det har vært en del av min hverdag helt siden jeg startet å gå på barnehage. Men definerer det meg som norsk? Nei, fordi for meg så er dette å være en del av kulturen til Norge. 

Jeg synes at vi må slutte å prøve å definere hvem som er norsk ved å se på utseende. Har du ikke blåe øyner, blondt hår og blek i ansiktet men fortsatt føler at du er norsk så har du lov til det. Du har lov til å si til mennesker at du er fra Norge og med stolthet. Det går ikke an å svare på hva som er norsk fordi det er ikke simpelt å svare på hvordan man kan bli norsk. Vi er alle født forskjellige. Dette gjelder for både nordmenn som er født i Norge eller utenfor Norge. Du må slutte å la det handle om utseende eller det å reise på hytta. DET BØR HANDLE OM HVA VI FØLER PÅ INNSIDEN. 

29 kommentarer
  1. Hei, det er forskjellige mennesker med ulike meninger. Jeg mener at å si noen som er oppvokst i Norge og snakker Norsk eller har vært i Norge så og så lenge og “oppfører seg Norsk” er Norske. Jeg syns det er rart spesielt noen ‘Nordmenn’ som kaller seg Russisk, selv om de er født her og passerer som Norsk. Her er det ingen enighet.
   Var jeg deg ville jeg svart jeg var Norsk. Du vil fornærme en av de to typene menere uansett, så hvorfor ikke fornærme den du er uenig med. Det er ingen måte du kan svare på det spørsmålet uten å fornærme noen? Eller kanskje noe i retning: “folka er fra “land”, men jeg er født og oppvokst i Norge”, men det er sikkert noen som blir fornærma av det å. Best de tar ansvar for hva de føler på innsiden selv, om de blir fornærmet av sånne småting.

  2. Skjønner deg, men samtidig er jeg lei av at norske blir kalt rasister når det egentlig er “utlendinger” som er rasister. Eksempel: jeg er norsk og har muslimsk kjæreste. Helt greit for mine foreldre, men ikke greit for hans foreldre. Mitt inntrykk er at utlendinger ofte har fordommer mot oss og ikke ønsker å være som oss, enda de bor i Norge, og da er det ikke rart at vi ikke liker dem heller!
   Men jaja. La oss si at jeg for eksempel ble født i Pakistan av mine norske foreldre, på en reise, og vi ble boende der fordi vi likte kulturen og landet. Jeg lærte meg språket osv. Hadde jeg vært pakistaner da? Jeg ville fortsatt kalt meg selv norsk.. det hadde vært helt naturlig for meg å kalle meg selv norsk, faktisk. Så hvorfor skal utlendinger i Norge på død og liv kalle seg norske? Jeg hadde ikke blitt fornærmet om jeg bodde i Pakistan og en “pakkis” kommenterte det norske utseende mitt.
   Det verste er at de syter over å ikke være norsk nok, samtidig som de (ihvert fall mange av de jeg har møtt) blåholder på kulturen sin. Min kjæreste f eks, vil være norsk, men spiser ikke gris og har lav terskel for å kalle norske kvinner for horer. “Horehus” kaller han landet, men norsk kvinne skal han ha. Jeg skjønner meg ærlig talt ikke på utlendinger.
   Men for å svare på spørsmålet ditt. Du er norsk nok når du snakker og skriver så godt norsk som du gjør. Men du vil for alltid være Pakistaner (og hva er galt med det?)

  3. Må tilføye:
   Du er norsk nok når du kan velge å være sammen med en norsk mann.
   Jeg stor pris på å ikke bli dømt etter utseende selv når jeg møter kjærestens familie.
   Hva sier du til det? Du slipper å svare om du ikke er muslim.

  4. Per Erik Glærum Grønvik: Er ikke uenig i det du sier og forstår veldig godt hva du mener. Takk for at du tok deg tid til å kommentere og lese gjennom innlegget!

  5. Anonym: Jeg tror ikke du tenker så langt som du skal tenke tbh, Ja, det finnes mange utlendinger som er ”rasister” men de er for de meste eldre mennesker som kom til Norge for ikke mer enn 20 år siden. De har et helt annet syn på Norge fordi de er vandt til å leve med Pakistanske normer og tanker, men jeg ville ikke kalt dem ‘rasister.’ Hadde heller kalt det for stereotyper. De forstår ikke helt norske kultur og tanker osv og det er ikke rart at de har sånne tanker med tanke på at da vi først kom til Norge så var det ikke noe varm velkomst med roser og regnbuer. Vi ble bokstavelig talt forfulgt overalt og mage rasistiske handlinger ble også gjort. If you guys would’ve welcomed us in a different way… well that would’ve been a whole different story, right?

   Det med at du sier at kjæresten din er muslim og foreldrene hans ikke godtar deg så les setningen din om igjen. Han er muslim som betyr det handler mer om religion og ikke noe mer enn det. De bryr seg veldig lite om hvordan du ser ut og mer om hva du tror på. Det er sånn jeg ser det ihvertfall og hvis kjæresten din som du sier ”ikke spiser gris og har lav terskel for å kalle norske kvinner for horer.” Dette sier meg bare at han ikke har respekt for kvinner generelt.

   Trust me, hadde du vært født og oppvokst i Pakistan hadde du ikke sett annerlede ut i det hele tatt. Tror du det bare finnes pakistanere med brune øyner, brunt hår, golden skin osv? Ta deg en tur til Pakistan og du vil se at det finnes mennesker som ligner mer på deg enn det du gjør selv. Så hadde den lille teorien din blitt sann så hadde du ikke hatt noen problemer i det hele tatt.

   Og det faktum at du faktisk skriver ”pakkis” istedenfor å skrive pakistaner sier veldig mye om hva slags person du er selv.

  6. din pakkis, irriterende dritt. Du har alltid et driitt innlegg, liksom gå å legg deg. you need some milk

  7. Du vet jo sikkert at pakistanske jenter helst bør gifte seg med en pakistansk gutt. Jeg mener at de utenlandske jentene i Norge som fortsatt drar til hjemlandet og gifter seg med sine egne ikke er “norske nok.”

  8. Anonym: Det handler om hvordan kulturen i familien er så det har ikke noe med dette å gjøre. Og husk at dette er ikke bare jenter men gutter også som stikker til hjemlandet for å gifte seg.

  9. Haters gon hate
   Keep on shining guuurl, stå på med det du gjør. Ikke la disse haterne ødelegge det du har cuz at the END of the day you the one getting more readers🔥💕

  10. Dere blir ikke sett på som norske fordi dere ikke er norske. Akkurat som jeg ikke blir sett på pakistansk hvis jeg flytter til Pakistan. For å bli en nordmann, så må man være født i Norge av to norske foreldre. Etternavnet ditt er Hussain og dine foreldre er to pakistanere. Se på bildene av deg selv, ingenting med deg ser norskt ut. Ikke èn eneste liten ting. Du er så pakistansk som det er mulig å bli. Du er en pakistaner i Norge. Hva du gjør her aner jeg ikke, men her er du. Ingen pakistanere i Norge har noen grunn til å være her. Dere kom hit på 1970-tallet på turistvisum også nektet dere å dra hjem når visumet gikk ut. Det var det som skjedde, dere brautet dere inn i vårt land og nektet å dra hjem. Det er da ikke krig i Pakistan, hva pokker gjør dere her???
   Det eneste jeg lurer på, er hvordan det er mulig å bli født i Norge, og vokse opp i Norge, og fortsatt kle og oppføre seg som en pakistaner 20 år senere???? Du har jo ikke tatt til deg noe av norsk kultur, du er 100% pakistansk på alle måter. Og du klager over at folk spør hvor du kommer fra? Nå kanskje du forstår hvorfor folk spør hvor du kommer fra. De spør fordi de ser at du er en utlending.

  11. Jeg skal forklare for deg hvorfor du aldri blir norsk. Ta meg som et eksempel, jeg er nordmann født i Norge av norske foreldre. Min familie har vært her i 1000 år nå. Under andre verdenskrig så sloss min familie og drepte folk slik at nordmenn skulle kunne leve trygt i Norge. På 1950 og 60-tallet så jobbet min familie med infrastruktur, så nordmenn skulle få strøm og alt de trengte.
   Du er en en pakistaner, født i Norge av to pakistanske foreldre. Dere har vært her i fem minutter. Under andre verdenskrig så gjorde dere ingenting. Du kler deg i utelandske klær, du ser ut som en utlending, jeg klarer ikke å finne èn eneste ting med deg som tilsier at du er norsk. Ikke èn eneste ting.
   Forstår du nå hvorfor du aldri blir norsk? En pakistaner kan ikke bli norsk, fordi en pakistaner er en pakistaner. Jeg er norsk og du er pakistansk. Det er ganske enkelt; du bor i feil land. Og det er ikke nordmenn sin feil. Det er familien din sin feil. De dro på ferie til Norge og nå nekter de å dra hjem. Hvis jeg var født i pakistan, så hadde jeg reist hjem for lengst. Jeg hadde ikke hatt noen grunn til sitte på en liten stein ved siden av nordpolen med 5 millioner nordmenn.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg